Tapning og sædhåndtering

Sædcellernes udseende og bevægelse undersøges under mikroskopSædcellernes udseende og bevægelse undersøges under mikroskopHingste tilknyttet klinikken kommer til ambulant tapning på stutteriet når der er behov for sæd. Proceduren er den samme om det er fersksæd til hopper opstaldet på stutteriet eller tapningen foregår som følge af efterspørgsel efter kølesæd

Hopper, som skal have fersksæd, opstaldes på stationen og træder ind i stationens normale brunstovervågningssystem og insemineres umiddelbart inden ægløsning. Dette gør en optimal tapning af hingsten mulig, så hingsten ideelt kun tappes éen gang pr. hoppe pr. brunst. Hopperne insemineres med fersksæd umiddelbart efter at hingsten er tappet og resten af sæden kan forarbejdes til kølesæd, som hoppen om nødvendigt kan insemineres med de følgende dage.

Hingsten skal således kun komme på stutteriet ambulant, når der er en hoppe som har ægløsning, eller der en kunde, som ønsker kølesæd fra hingsten. Det er derfor muligt sideløbende at fortsætte hingstens træning, konkurrencedeltagelse mv.

Hingste som er tilknyttet stutteriet kontaktes af personalet inden kl. 9, hvis der er brug for tapning den pågældende dag. Hingsten ankommer ambulant og tappes i tidsrummet fra kl. 9.30 - 10.30. Hingsten springer på et fantom og sæden opfanges i en kunstig skede undergår altid en kvalitetsundersøgelse inden den
anvendes.

Undersøgelse af sædkvalitet
Hingste med reproduktionsproblemer, tvivlsom sædkvalitet eller nedsat ifolingsprocent kommer ligeledes på stationen for at få kontrolleret sædens kvalitet.

Sædprøven undersøges i laboratorium for tilstedeværelsen af mikrobielle infektioner (bakterier, svampe og virus). Sæden undersøges under mikroskop, sædcellernes antal og motilitet bestemmes, ligesom de farves og udseendet undersøges. Der kan ligeledes foretages en test af køleegnethed, hvor sæden tilsættes forskellige fortyndere for at vurdere holdbarheden, og om den vil være egnet som kølesæd.